اطلاعیه پژوهشی
کلاس بینش مطهر، کلاسی فرهنگی پژوهشی محسوب می شود و حضور طلاب در این کلاس الزامی است.
کلاس بینش مطهر، کلاسی فرهنگی پژوهشی محسوب می شود و حضور طلاب در این کلاس الزامی است.
موضوع : بررسی جنگهای صليبی و آثار و نتايج آن در اروپا
پژوهشگر: سيده هاجر ميرحسينی رودبارکی
چکيده
بررسی جنگهای صليبی و آثار و نتايج آن در اروپا ، عنوان پژوهشی است که پيش رو داريد. هدف از اين پژوهش، کشف دلايلِ درگرفتن جنگ بين دو دين بزرگ جهان، يعنی اسلام و مسيحيت و آثار و پيامدهای اين جنگها در اروپا، ميباشد. میتوان گفت که انگيزه محرک برای انجام چنين پژوهشی، يافتن راهکاری مناسب برای جلوگيری از رخ دادن مجدد اين جنگهاي خونين و از طرفی ممانعت از ايجاد آثار و نتايج ويرانگر، در صورت رخ دادن احتمالی جنگهای صليبی، در دنيای امروز است. اين پژوهش، پژوهشی تاريخی و توصيفی است و به روش کتابخانهای گردآوری شده و مشتمل بر سه فصل است.
جنگهای صليبی به مجموعه جنگهايی گفته میشود که لشکرهای اروپای مسيحی با نطق پاپ اوربان دوم و ظاهراَ جهت آزادسازی قبر عيسی - عليهالسلام - در قرون يازدهم تا سيزدهم ميلادی (پنجم تا هفتم هجری قمری) عليه مسلمين به راه انداختند.
اوضاع و احوال سياسی ـ اجتماعی اروپا پيش از جنگهای صليبی بسيار آشفته و مشوش بود به طوری که حاکمان و روحانيون هميشه بر سر قدرت با يکديگر در رقابت و کشمکش بودند. وجود جامعهای طبقاتی، فئوداليته، منحصر بودن علمآموزی به طبقههای بالای جامعه و… در سرزمينهای اروپايی سبب عقب افتادگی علمی و فرهنگی در طبقات پايين جامعه که اکثريت را تشکيل می دادند، شده بود و قحطی و خشکسالی و شيوع بيماريهايي همچون طاعون، مردم رنج کشيده اروپا را به سوی نابودی و بدبختی سوق میداد.
اين در حالی بود که مسلمين به واسطه آموزههای دين مبين اسلام از نظر علمی، فرهنگی و اجتماعی روز به روز پيشرفت کردند و به خاطر دوری از قرآن و عطرت در مسائل سياسی و حکومتی از نظر سياسی دچار تفرقه و چند دستگی شدند و همين عدم وحدت آنها سبب شد تا پاپ جرأت پيدا کند فکر تصرف سرزمينهای اسلامی را در سر بپروراند و پس از نطقی آتشين مردم بيچاره و شواليههای شهرتطلب را قانع و راقب کند تا به سوی سرزمينهای اسلامی لشکرکشی کنند اما حاکمان اروپايی آنها را در اين راه ياری نکردند.
نتيجه اين جنگها برای مسلمين بسيار دردناک و ويرانگر بود ولی اروپاييان را به قله پيشرفت و موفقيت رساند. ثروت سرزمينهای اسلامی به تاراج رفت و آفرينندگی مسلمين در علم خاموش شد و اروپا تحت تأثير فرهنگ اسلامی طی چند قرن چنان پيشرفت کرد که زمينه وقوع رنسانس و انقلاب صنعتی برايش محيا شد.
واژگان کليدی: جنگ صليبی، اروپا …
محقق : زهرا احمد نژاد گلی
موضوع : مصداق شناسی طیبات در قرآن
چکیده
خداوند متعال با فرستادن کتاب ها و پیشوایان آسمانی بر بشر منت نهاد. خاتم انبیاء، دوازده امام را به جانشینی خود برگزید. بر اساس آیات ، مواردی در قرآن وجود دارد که از آنها به عنوان طیبات یاد شده است. برخی از آنها مادی برخی معنوی وبرخی مشترک بین آن دو است. از آنجا که سعادت جا معه در گرو سعادت انسان وسعادت انسان نیز در گرو بهره مندی از طیبات است. ضرورت تحقیق مفهوم طیبات وشناخت دقیق مصادیق آن را دو چندان می کند. بر این اساس، رساله ی حاضر، مصادیق طیبات را با روش توصیفی -تحلیلی در قرآن کریم بررسی نموده و به تبیین وتحلیل این مصادیق از جمله انسان،حیات،کلمه،انفاق،رزق و…پرداخته است که هریک از این مصادیق در رساندن انسان به مقام قرب الهی تأثیر بسزایی دارند.
کلید واژگان : مصداق ، طیبات ، قرآن
محقق : فاطمه پورحسن
موضوع : مباحث فقهی اهدای جنین از نظر فقه امامیه
چکیده
یکی از اهداف متعالی ازدواج، تولد فرزند است که در عین تداوم نسل بشر، موجب بقای زندگی شده و آرامش روانی را در محیط خانوادگی فراهم می¬کند. ناباروری در جامعه ایرانی یکی از عوامل مهم طلاق به شمار می¬آید که پیامد ناخوشایند آن به فروپاشی زندگی خانوادگی منجر شده و هزینه¬هایی تبعی به جامعه تحمیل می-گردد.
با پیشرفت فناوری در دانش پزشکی، اهدای جنین دستاوردی نوین است که در آن زوجین نابارور می¬توانند جنین حاصل از تخمک و اسپرم، زن و شوهر شرعی و قانونی را که در آزمایشگاه تلقیح شده است را به عنوان جنین اهدایی، در رحم زن گیرنده قرار دهند و این جنین بعد از تولد، به زن و شوهر اهداگیرنده تعلق خواهد گرفت. این تحقیق در پاسخ به این سؤال اساسی که احکام تکلیفی و وضعی مترتب بر اهدای جنین در فقه امامیه چه می¬باشد با مراجعه به کتب فقهی و بررسی آیات و روایات تدوین و جمع¬آوری شده است. با انجام این تحقیق علاوه بر بیان نظرات برخی از فقها در رابطه با درمان ناباروری به روش اهدای جنین، می¬توان کمکی جهت روشن¬سازی احکام فقهی آن به خانواده¬هایی که خواستار درمان می¬باشند انجام داد، تا با علم و آگاهی از احکام فقهی این شیوه درمان ناباروری با آرامش روانی بیشتر به انجام این عمل اقدام نمایند.
کلیدواژه¬ها: اسپرم، تخمک، اهدا، جنین، لقاح مصنوعی
چکیده:
خودسازی به عنوان یکی از مهمترین اهداف خلقت انسان،ازموضوعات اساسی حوزه معارف اسلامی است. به طوری که بررسی متون دینی ما و سیره پیشوایان دین ، حاکی از این موضوع می باشد .این پژوهش به بررسی راهکارهای خودسازی در نهج البلاغه و تأثیر این راهکارها در مسیر خودسازی می پردازد. بی تردید نهج البلاغه پس از قرآن کریم ، گران مایه ترین میراث فرهنگی اسلام است که والاترین اندیشه ها و معرفت ها و نیکو ترین سیرت ها و سلوک ها در آن جلوه یافته تا انسان را هدایت نماید.از آنجا که متأسفانه امروزه نهج البلاغه به عنوان (اخ القرآن) جایگاه حقیقی خود را در میان شیعیان دارا نبوده و دچار مهجوریت گشته ، این ضرورت ایجاب می کرد تا خودسازی در نهج البلاغه مورد پژوهش قرار گیرد و حاصل این کار ارائه مهمترین راهکارهای خودسازی از منظر حضرت علی (علیه السلام) می باشد که تحت عناوین خودشناسی،مجاهده با نفس ،تقوا،توبه،زهد،تذکّر،موعظه،تفکّر و تعقل و نقش اساسی این راهکارها در زمینه خودسازی مورد بررسی قرار گرفته است.در حقیقت به کار گیری این راهکارها سبب مجاهده با نفس و کنترل شهوات و تعدیل قوای نفسانی انسان و از میان بردن غفلت و ظلمت در انسان و در نهایت رسیدن به قرب و رضای الهی و آرامش و سعادت دنیوی و اخروی خواهد شد.
کلید واژگان: خودسازی، نهج البلاغه، راهکار
پژوهشگر ساناز رزاقی ، شهریور 92