تکنیک های مقابله با عصبانیت
10 شهریور 1393 توسط اعتمادیان
برای مقابله با عصبانیت دو راه درمان وجود دارد: درمان قطعی و درمان موقت
ما در این جا به ذکر درمان موقت می پردازیم:
- تلقین آثار شوم خشم: مرتب به خود تلقین نماییم که غضب، دنیا و آخرت را به باد فنا داده و ما را در معرض آتش خشم خدا قرار می دهد، غضب عمر را می کاهد.
- مداومت بر ذکر شریف« اعوذ بالله من الشیطان الرجیم» (المحجة البیضاء، جلد5، ص307)
- تمسک به ذکر شریف «لا حول ولا قوة الا بالله العلی العظیم» ( المستدرک الوسائل، جلد12، ص15)
- فرستادن صلوات بر پیامبر اکرم( صل الله علیه و آله). (همان)
- سجده کردن: به درگاه بی همتا سجده کرده و از آن قدرت بی مثال برای فروکش کردن این آتش شیطانی یاری بجوییم. ( المحجة البیضاء، جلد5، ص308)
- تغییر حالت دادن: در روایات دلنشین معصومین ( علیهم السلام ) وارد شده که شخص عصبانی اگر نشسته، بایستد و اگر ایستاده، بنشیند و صورت از آن صحنه برگرداند یا دراز بکشد و یا از محل دور شود و خود را به کار دیگری مشغول سازد. ( وسائل الشیعه، کتاب جهاد النفس، حدیث536)
- تماس بدنی از طریق لمس: این نوع از درمان مربوط به خویشاوندان محرمی است که انسان نسبت به آن ها خشمگین شده است. ( بحارالانوار، جلد70، ص272 )
- وضو گرفتن و غسل کردن: شستن دست و صورت و رساندن آب بر بدن در خاموش نمودن آتش خشم موثر است و در این میان، وضو گرفتن و غسل کردن نقش موثرتری دارد. (همان)
هنگامی که یک ظرف آب بر روی آتش است و می جوشد، کافی است یک استکان آب سرد به آن اضافه کنی، از جوش می افتد. من و تو هم اگر آتش خشم به سراغمان آمد و به جوش آمدیم، کافی است کمی آب سرد بر سر و صورت خود زنیم، بی شک خشم ما فروکش خواهد کرد .
جهت آشنایی با درمان قطعی به کتاب های اخلاقی مراجعه کنید.